İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ 2008 Ara Sınav Notları 3/1

İnsan Kaynakları Yönetim Ve Örgütlenmesi

· İnsan sermayesi: Bir işletmede çalışanların sahip oldukları nitelikler ve taşıdıkları potansiyeller ile yaptıkları ve yapabilecekleri şeylerin toplamıdır. Entelektüel sermayede denir. Üretim faktörüdür.

· Buharlı makinenin icadıyla işletme içerisindeki çalışanlar personel olarak tanımlanmış ve personel yönetimi doğmuştur.

· İnsan kaynakları yönetimi: Çalışanların hem kendilerinin hem de örgütsel performanslarının arttırılması amacıyla yapılan faaliyetlere insan kaynakları denir.

· İnsan kaynakları planlaması: İstenen yer ve zamanda, istenen sayı ve nitelikte insan kaynağının hazır bulundurulmasını sağlar.

· Uzun vadeli ve stratejik bakış açısı insan kaynakları yönetimine ait bir özelliktir. Personel yönetimi ise kısa vadeli ve günlük işlerle uğraşır.

· Komuta yetkisi: İşletmenin asıl amacıyla doğrudan ilgili faaliyetleri kapsayan en temel yetki tipidir.

· Kurmay yetkisi: İşletmenin amaçlarıyla dolaylı olarak bağlantılı faaliyetleri kapsayan yardımcı bir yetkidir. İnsan kaynakları yöneticisi diğer yöneticilere tavsiyede bulunurken kurmay yetkisini kullanır.

· İşçi maliyetlerinin kontrol edilmesi komuta yöneticilerinin faaliyet alanındadır. İnsan kaynakları yönetimi karışamaz.

· İnsan kaynakları bölümünde genel uzman olarak tanınan kişi insan kaynakları yöneticisidir.

· İnsan kaynakları yönetimi, yönetici olup olmamasına bakmaksızın tüm personelle ilgilenirler.

· İnsan kaynakları yöneticisinin koordinasyon faaliyetlerinde yerine getirmesi gereken en önemli unsur; insan kaynakları politikaların işletmenin tümüne düzenli olarak uygulanmasıdır.

· Dünyayı politik, ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan değiştiren olgu küreselleşmedir.

· Refah sekreterliği: Personel yönetimi anlayışının başlangıcı sayılan olgudur.

· Tarihsel gelişiminde personel bölümü ilk çıktığında sadece kayıt tutan bir bölümdü.

· Personel yönetimi kavramı sendikaların baskısıyla ilk 1920 de çıkmıştır.

· Sendika yasası 1930 da çıkmıştır.

· İşletmelerde insan rolünün değişmesine neden olan temel faktör üretimde makinelerin kullanılmaya başlamasıdır.

· Bir örgütte etkin insan kaynakları yönetiminden söz edilebilmesi için; insan kaynakları bölümünün üst düzey yönetime yakın olacak şekilde örgütlenmesidir.

İş Analizi

· İş analizi: Belirli bir işin en küçük parçalarıyla ayrıntılı olarak tanımlanıp incelenme sürecidir. İşlerin tanımlanması ve özelliklerinin belirlenmesi iş analizi sürecinin içindedir. İş analizi sürecinin kapsamında yer alan bilgilere örnek olarak; İşte kullanılan araç gereçler, yapılan işlemler, işin içerdiği tehlikeler, iş için gereken öğrenim düzeyi, işin fizik ve çevre koşulları vb…

· İş analizi için gerekli bilgilerin sağlanmasında kullanılan teknikler;

o Gözlem: Özellikle fiziksel çevre koşullarının anlaşılmasında kullanılır ve diğer analiz tekniklerine göre üstünlüğü de budur. Örneğin; Ortanım Sıcaklık, aydınlanma, nem gibi özelliklerini belirlerken.

o Serbest mülakat

o Yapılandırılmış mülakat

o Anket

· İş analizi sürecinde kullanılan teknikler;

o İş envanteri: İş tanımlarının hazırlanmasında ve ileri derecede bölümlenmiş standartlaştırılmış işlerde kullanılır.

o Durum analizi

o Fonksiyonel iş analizi: İşleri gerektirdikleri personel fonksiyonları cinsinden inceler.

o Kritik olay tekniği: Yönetici dönem içerisinde işle ilgili olumlu veya olumsuz sonuç veren çalışan davranışlarını kaydeder ve bu bilgiler işlerin analizinde kullanılır.

· İş gerekleri: Bir işin yerine getirilebilmesi için personelin taşıması gereken nitelikleri ortaya koyar. İş gereklerinin tanımını oluşturan özellikler; Eğitim düzeyi, Deneyim, Fiziksel özellikler, Zihinsel özelliklerdir.

· Serbest mülakat: Yöneltilecek sorular görüşmeci ile bilgi aktaran kişi arasında işin onların uygun gördükleri yönlere çekilerek serbestçe oluşturulması yöntemidir.

· İş gerekleri forumdaki bilgiler işe uygun personel özelliklerinin belirlenmesinde kullanılır.

· İş tanımı, şu bilgilerin belirlenmesinde kullanılır;

o İşin diğer işlere göre önemi

o İşin örgüt yapısı içindeki yeri

o İşe ilişkin çalışma süreleri

o İşe ilişkin çalışma koşulları

· İş analizinin personel seçme sürecindeki rolü; adayların iş için uygun olup olmadıklarını anlamayı mümkün kılacak iş tanımları ve iş gereklerinin hazırlanmasıdır.



kaynak: http://arastirma-odevi.blogspot.com/

Hiç yorum yok: