ULUSLAR ARASI İŞLETMECİLİK 2008 Ara Sınav Notları 4/2

Uluslararası Organizasyonlar

· Birleşmiş Milletler: 2. Dünya savaşının ardından 20. Yüzyılın ilk yarısında yaşanan ve insanlığa büyük acılar getiren savaşların ve barışa karşı tehditlerin tekrarını önlemek ve uluslararası barış be güveni korumak amacıyla kurulmuştur. Tek everensen organizasyondur. 191 üyesi vardır.

· Atlantik Paktı: Birleşmiş milletlerin kurulmasında ilk adım olan antlaşmadır. 1941 yılında İngiltere ile ABD arasında imzalanmıştır.

· Dünya Bankası (WB): 2. Dünya savaşının ardından 1945 de Uluslararası Yeniden Yapılanma ve Kalkınma Bankası (IBRD) adıyla kurulmuştur. 1947 de birleşmiş milletler kuruluşlarından biri olmuştur. Gelişmiş ülkelerin olanaklarını gelişmekte olan ülkelere kredilerle aktarır.

· Uluslararası Para Fonu (IMF): Başlıca amacı uluslararası para sisteminin düzenli bir biçimde işlemesini sağlamak ve üye ülkelerin dış ödeme güçlüklerinin çözümünde katkıda bulunmaktır.

· Dünya Ticaret Örgütü (WTO): Dünyada 28 çok taraflı ticaret anlaşmasını korumakla görevli organizasyondur.

· Ekonomik İş Birliği ve Kalkınma teşkilatının (OECD): Batılı sanayileşmiş ülkeler arasında dayanışma ve iş birliği sağlar ve bu ülkeler arasında ekonomik ve siyasi konulardaki uyuşmazlıklara aracılık eder. Karşılaştırmalı istatistiksel, ekonomik ve sosyal verileri bulma, ölçme ve yayınlama bakımından dünyanın en büyük ve geniş örgütüdür. Genel sekreterliği Paris’tedir.

· Petrol İhraç Eden Ülkeler Teşkilatının (OPEC): 5 kurucu üyesi vardır. Bunlar; İran, Irak, Kuveyt, Suudi Arabistan ve Venezüella’dır.

· Avrupa Kömür Çelik Topluluğu: Avrupa Birliğinin kuruluşunda ilk adım olarak kabul edilen organizasyondur. Fransa ve Almanya arasında 1951’de imzalanan Paris Antlaşmasıyla yürürlüğe girmiştir.

· Avrupa Birliğinin üye sayısı 25’tir.

· Kuzey Amerika Serbest Ticaret Bölgesi (NAFTA): 3 Tane üye ülke vardır. Bunlar; ABD, Kanada ve Meksika’dır.

· “Breat Woods İkizleri” yada “Breat Woods Kurumları” olarak anılan organizasyonlar; Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankasıdır.

· Uluslararası Kalkınma Birliği: Kişi başına gelir bakımından yoksulluk sınırının altında kalan ülkelere %0 faiz ile 35-40 yıl vadeli kredi açar ve Dünya bankasına bağlı çalışır.

· ETFA: İngiltere’nin AET’e katılmak için kullandığı bir araç olan organizasyondur.

Ülke Dışı Faaliyetler

· Uluslararası işletmelerin uluslararası pazara giriş yöntemleri;

o İhracat; Doğrudan ihracat, Dolaylı ihracat

o Doğrudan yabancı yatırım

o Ortaklıklar; Lisans anlaşması, Franchising, Joint venture, Yönetim sözleşmesi, Anahtar teslim projeler

· İhracat: Uluslararası ticaretin en eski, en düşük riskli, en kolay ve en tercih edilenidir.

· Franchising: Genellikle hizmet sektöründe rastlanan bir ortaklık türüdür. Örneğin; Mc Donald’s Hilton otelleri, Pizza hut, Burger king vs.

· İşletmeleri ülke dışında faaliyet göstermeye iten nedenler;

o Ülke dışındaki fırsatlar

o Sermaye birikimi

o Yabancı sermayenin teşvik edilmesi

o Ticaret engellerinin kaldırılması

· Doğrudan ihracat: Yerli firmanın ülke içinde ürettiği ürünleri doğrudan yabancı müşterilere satmasına denir.

· Dolaylı ihracat: Özel bir uzmanlık gerektirmez ve diğer ülke dışı faaliyetlere göre çok kolaydır.

· Royalte: Lisans anlaşmasına, lisansiye (lisans alan) firmanın satılan her ürün için lisansöre (lisans veren) ödediği paradır.

· Join Venture: Yabancı bir işletmenin yerli bir işletmeyle ortak bir şekilde yeni bir işletme kurmalarıyla gerçekleşir.

kaynak: http://arastirma-odevi.blogspot.com/

Hiç yorum yok: